Hoe maak je zelf een Epoxy Riviertafel.

rivier tafel

Welkom bij de handleiding om jouw eigen Giet Epoxy riviertafel te maken. De onderstaande instructie geeft jouw in 8 stappen de expertise om zelf te beginnen met het creëren van een prachtige en unieke tafel.

Onderaan de pagina vind je wat je nodig hebt voor het maken van een riviertafel.

Stap 1: Voorbereiding epoxy riviertafel

Het is zeer belangrijk dat de omgeving waarin u werkt een droge, verwarmde ruimte is met tijdens het hele proces een temperatuur van rond de 18°C. De hars moet ook op kamertemperatuur zijn dus als het koud wordt afgeleverd of als het in de garage heeft gelegen, moet u de temperatuur vóór gebruik verhogen tot minimaal 18°C.

Vochtige of koude omstandigheden hebben invloed op het eindresultaat en de ruimte moet zo stof en vuilvrij mogelijk zijn.

Stap 2: Het hout kiezen en voorbereiden

Bij de keuze van uw hout moet u ervoor zorgen dat het hout goed droog en zo vlak mogelijk is. De stijl en het type van het hout is een persoonlijke keuze, alhoewel interessante nerven en jaarringen het beste werken voor dit type project.

We gaan het hout zagen en bereiden ons stuk hout voor, maar als u niet over dit gereedschap beschikt, kunt u uw leverancier vragen om het hout in de juiste maten te laten zagen. U kunt hem ook vragen om het hout doormidden te zagen als u een geul gaat maken.

U moet dan uw stukken hout na het doormidden zagen omdraaien om de riviergeul te creëren en eventuele bast te verwijderen van randen. Zo kan de hars zich aan het hout hechten en is de afgewerkte tafel mechanisch sterk.

Het gebruik van een vandiktebank om je houten planken snel vlak te krijgen

Je kunt eens navraag doen bij een houthandel of bewerker in de buurt of je hier deze machine kunt gebruiken. Dit is vaak geen enkel probleem voor een kleine prijs. Door dit te doen scheelt het erg veel tijd door niet het gehele blad vlak te schuren.

Stap 2.1: Het verwijderen van bast

Gebruik een beitel om de bast te verwijderen en schuur met schuurpapier om eventueel los materiaal te verwijderen, veeg vuil of stof van het hout en gebruik hier eventueel een stofzuiger voor. Dit is nodig om de epoxy te haten hechten aan het hout. Neem de tafel af met aceton of terpentine en laat dit volledig verdampen. Dit is nodig voordat de epoxy aangebracht kan worden. Zo zorg je voor een vetvrije basis

Stap 3: Meet en meng een kleine hoeveelheid hars en giet deze in eventuele spleten

Controleer na een paar uur om te kijken of het nodig is om bij te vullen, want het hout zal waarschijnlijk een deel van de hars opnemen.

Doe iets meer hars in de openingen en laat het dan volledig uitharden volgens de instructies.

Wanneer de hars volledig is uitgehard, gebruik dan schuurpapier om het oppervlak te egaliseren, verwijder oneffenheden met een schuurmachine of met schuurpapier, u wilt een gegroefd oppervlak achterlaten, dus een grof schuurpapier is hiervoor ideaal.

Stap 3.2: Verhouding hars

De giethars die we gebruiken kan gemend volgens de verdeling:

100:50 | epoxyhars: epoxyverharder

Dit staat voor 100 delen hars en 50 delen verharder. hieronder volgt een voorbeeld.
als je 100 gram hars af weegt moet je 50 gram verharder toevoegen. Je hebt dus in totaal 150 gram giethars.

Rekensom voor grotere hoeveelheden is als volgt:
Je wilt 5 kilogram hars afwegen.

 1. Reken de kilogrammen terug naar grammen om een accurate weergave te krijgen. van kilo’s naar grammen is een factor 1000.
  (5 x 1000 = 5000 Gram)
 2. Het totaalaantal delen dat worden toegevoegd om de giethars is maken is 150. Deel het gewenste gewicht door deze delen.
  (5000 / 150 = 33,33 1 Deel)
 3. Reken nu het aantal gram hars dat u nodig heeft uit door de uitkomst van stap 2 te vermenigvuldigen met 100 delen. Het antwoord is het aantal grammen epoxy Hars.
  (33,33 * 100 = 3333,33 Gram
 4. Reken het aantal gram verharder dat u nodig heeft uit. Doe dit door de uitkomst van stap 2 te vermenigvuldigen met 50 delen.
  (33,33 * 50 = 1666,67 Gram
 5. Controleer je uitkomsten. tel de uitkomsten van stap 3 en 4 bij elkaar op. Bij een goede berekening is de uitkomst weer 5000 gram.

TIP giet het mengsel als u de hars en verharder goed heeft gemengd in een tweede emmer en meng het opnieuw om ervoor te zorgen dat er geen ongemengde hars achterblijft.

Stap 4: Een mal maken voor uw riviertafel

Plaats nu uw houten planken zo dat u een houder voor het vullen van de riviergeul kunt maken dit zal de hars ondersteunen tijdens het gieten en uitharden (de rivier):

Gebruik daarvoor een vlakke plaat zoiets als mdf of spaanplaat die net iets groter is dan de plank zelf en die als grondplaat kan dienen om op te werken. Hier kan nog niet op gegoten worden de epoxy hecht hieraan.

Vervolgens hebben we een polyethyleen plaat (of PE plaat) gebruikt omdat de hars er niet aan kleeft gebruikt. Deze ligt over de mdf of spaanplaat heen. Dit vormt de basis hierna zijn zijwanden gemaakt om een bak van het hout te maken houten planten met Pe tape.

Zorg ervoor dat de basis ongeveer 4-5 cm groter is dan de grootte van de werkelijke tafel, zodat er (indien nodig) de zijkanten na afloop op de juiste grootte kunnen worden afgezaagd. Gebruik siliconenkit om de bak waterdicht af te kitten. laat deze goed uitharden om lekken te voorkomen.

mal riviertafel epoxy
Riviertafel mal.

Stap 4.1: TEST jouw mal voor de gieting!

Doe dit door er bijvoorbeeld een klein beetje water in de laten lopen zorg er wel voor dat dit weer goed is opgedroogd voor de werkelijke gieting.

De Dikke lagen giethars gebruikt voor dit proces is waterdun en kan dus ook ontsnappen door de kleinste gaatjes.

Het is een goed idee om klemmen of gewichten te gebruiken om ervoor te zorgen dat de planken niet in de giethars gaan drijven. Ook om ervoor te zorgen dat de planken op zijn plaats blijven en zo vlak mogelijk vast zit tijdens het gieten van de epoxy riviertafel.

Het kan zijn dat u wat nodig heeft om tegen het hout en de klemmen te plaatsen we hebben de onze bedekt met PE tape tape zodat het niet aan de hars zou blijven plakken.

Stap 5: dikke lagen giethars Meten, kleur toevoegen en gieten

De persoonlijke voorkeur bepaalt of u uw hars al dan niet wilt verven of kleuren, of dat u het transparant wilt laten. Veel mensen gebruiken, metallicpigmenten, effen kleuren of semi-transpansparante pigmenten van PourPoxy Pigments in hun Epoxy Riviertafel.

Ook kun jij jouw rivier aanvullen met eigen gekozen objecten mits deze volledig droog zijn. We raden aan om het gewenste pigment in een kleine hoeveelheid hars te gebruiken te zien welk effect u krijgt voordat u uw tafel probeert te gieten.

Stap 5.1: Het kleuren van jouw epoxy riviertafel.

We gebruiken het Blue green metallic kleurpigment van PourPoxy Pigments in onze hars om het overweldigende effect in onze tafel te bereiken.

Kijk voor het gebruik van de pigmenten op de toevoeging verhouding ik kom hier later op terug.

De hars die we hebben gebruikt is de Dikke lagen giethars die in één keer tot een diepte van 5-7 cm kan worden gegoten. Volg de instructies op de verpakking en in de productbeschrijving om de epoxyhars af te wegen, zorg dat je dit er goed en consistent doet om kwaliteit te garanderen. Voeg het kleurpigment toe aan de hars, voeg voorzichtig druppels/poeder toe en meng grondig tot gewenste kleur is bereikt. Voeg vervolgens de juiste hoeveelheid verharder toe aan de voorgekleurde hars en meng deze grondig.

Meng niet meer dan 15 kg per keer en herhaal dit indien nodig.

Breng het geheel over naar een tweede schone emmer en meng de inhoud opnieuw. Dit proces wordt dubbel potting genoemnd je zorgt ervoor dat alle ongemende epoxyhars die in de hoeken van de emmer kunnen zitten volledig gemengd worden.

U bent nu klaar om de hars klaar te maken voor de basis/afdichtingslaag.

Stap 6: Giet de basislaag

Wij adviseren om eerst een primer om het hout te smeren om de randen van het hout af te dichten, dit zal helpen om luchtbellen te minimaliseren tijdens de gieting. Zorg ervoor dat de hars het hele oppervlak van bedekt waar je de epoxy aan wil laten hechten. Plaats de houten planken terug in de juiste positie in je mal. Met behulp van een kwast kun je de randen en het bovenvlak afdichten met hars, inclusief het opvullen van eventuele knoesten, spleten of kieren.

Stap 6.1: riviertafel vastzetten

Plaats voorbewerkte houtblokken binnen de randen van je mal. Gebruik houtblokken ingepakt met PE tape en klem ze in positie. Laat de hars volledige uitharden. Dit betekent dat de hars niet meer plakt.

Raak met een vinger in een handschoen de hars aan en als deze niet aan de handschoen blijft plakken is het de uitharding ver genoeg bereikt en kunt u het gietproces voorbereiden. Het is van belang om de primerlaag goed op te schuren om een goede aanhechting aan de nieuwe laag te kunnen bereiken. Zorg ervoor dat je je schuurresten weer goed opruimt.

Vast zetten hout in epoxy rivier mal
Het goed vastzetten van je houtblokken zodat deze niet gaan drijven in de epoxy.

Stap 7: Gieten van de epoxy riviertafel

Zodra de hars is uitgehard op de basis/afdichtingslaag moet u de hars voorbereiden op rivierlaag: Meet hars uit en voeg de juiste hoeveelheid verharder toe. Meng het geheel 2 minuten goed door voeg eventueel de pigmenten toe en breng de epoxy op kleur. Hierna brengen we het geheel over naar een 2e emmer om opnieuw 2 minuten te mengen. Laat de hars 15 minuten rusten om de meeste luchtbellen naar het oppervlakte te laten komen zoals op de afbeelding hieronder. Je verwijderd deze luchtbellen met de bubble pop spray, gasbrander of warmtepistool voor je gieting.

Epoxy laten rusten
Epoxy 15 minuten laten rusten om luchtbellen te laten ontsnappen.

Giet de hars in het kanaal van de rivier Gebruik een gasbrander of warmtepistool om eventuele bubbels te verwijderen de dikke lagen epoxy giehars ontgast zichzelf, maar u kunt het proces versnellen door de bubble pop spray, of een gasbrander te gebruiken (zorg altijd dat je een volledige en dus blauwe vlam gebruik zo voorkom je dat je de epoxyhars aantast met kooldelen_ laat deze laag gecontroleerd uitharden.

Gieten van een epoxy riviertafel.

Stap 8: Afwerken & Schuren Epoxy riviertafel

Om de tafel af te werken gebruikten we een frees, die we een paar keer over de plank heen en weer halen om deze weer uit te vlakken. Hierdoor krijg je een vlak en gelijkmatig oppervlak. (LET OP je dient rustig over de epoxy te gaan om de epoxy niet te laten breken.) Daarna ga je het oppervlak met een centrerende handschuurmachine schuren. Omdat je begint met een grof schuurpad en omhoog werkt tot een fijn schuurpapier krijgt het hout een mooie afwerking.

frezen epoxy tafelblad
Frezen van een epoxy riviertafel

8.1 Het schuurproces matte afwerking.

Voor een matte afwerking hebben we het volgende nodig: korrel 80, 120, 240, 320, 600, 800 en 1200 voor uw centrerende schuurmachine. het hout wordt opgeschuurd tot korrel 320. De epoxy wordt tot 1200 opgeschuurd. Zorg ervoor dat alle krassen genaamd “pigtails” in de epoxy weg zijn voordat je doorgaat met schuren. Als dit niet goed wordt gedaan zullen er kleine krasjes zichtbaar zijn in de laatste polijst beurt en zal het schuurproces moeten worden herhaald.

8.1.1 Osmo olie

Als de gehele tafel geschuurd is het tijd om de gewenste olie aan te brengen die de epoxy riviertafel een matte afwerking geeft. Deze dien je te polijsten met een polijstmachine voor het beste resultaat wordt na deze stap de tafel opnieuw geschuurd met korrel 600. Hierna wordt de tafel opnieuw in de olie gezet. Dit geeft de tafel een duurzame afwerking.

Riviertafel_bluegreen
Riviertafel met Blue Green pigment van Pourpoxy.

9.2 High gloss finish epoxy riviertafel

Als u een hoogglans look wilt krijgen. in dit geval wordt de tafelblad epoxy giethars van Pourpoxy geadviseerd te gebruiken. Deze giethars wordt gebruikt om een geheel tafelblad te bedekken tot een maximale dikte van 5 mm. dit geeft een perfecte high gloss afwerkingslaag.

Greenblue river table

Veel succes!
laat ons zien of het jou gelukt is door ons een bericht te sturen of jouw creatie te delen met hashtag #gietepoxy op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi! Kunnen wij jouw ergens mee helpen?