Hoe fix ik kristallisatie in epoxyhars?

Kristallisatie epoxy

Hoe herken je kristallisatie?

  • Je ziet harde witte stukken tijdens het afwegen van het A component.
  • De epoxyhars (component A) is niet meer transparant maar troebel.
  • De epoxyhars is volledig hard en wil niet eens uit de fles.

Als het kristalliseren begint zal de transparante epoxyhars (component A) troebel worden. De kristallisatie begint altijd klein maar zal zich uiteindelijk door de gehele epoxyhars verdelen waardoor het volledig hard wordt. Als de epoxyhars ook maar iets troebel is heb je al te maken met kristallisatie.

Hoe los je de kristallisatie in epoxyhars op?

Als je door het bovenstaande te hebben gelezen weet dat er kristallisatie is opgetreden of begint te ontstaan kunnen we dit gemakkelijk omkeren in 3 stappen.

Stap 1
Plaats de gekristalliseerde epoxyhars in de gesloten verpakking in een lege bak/emmer.

Stap 2
Vul de inhoud van bak/emmer met kokend water en laat dit 30 tot 45 minuten staan.

Stap 3
Controleer de gesloten verpakking om te zien of de epoxy giethars weer volledig transparant is vloeibaar is. Zo ja, laat de epoxyhars afkoelen naar kamertemperatuur voordat je verder gaat met verwerken. Zo nee, herhaal het proces tot dit wel het geval is.

TIP: Controleer de verpakking van de epoxy giethars grondig op achtergebleven kristallen om nieuwe kristalvorming te voorkomen. Je kunt de overgebleven kristallen ook schoonmaken met de Pourpoxy effect spray.

De nummer één oorzaak van kristallisatie!

Stipt op 1 staat temperatuurschommelingen van 20 graden in huis naar 4 graden in de schuur kan het kristallisatie proces starten. Dit heeft niet alleen te maken met lage temperaturen ook temperaturen van 30 graden naar 15 graden in een zeer korte periode kunnen dit proces starten. Doordat de epoxyhars die we verkopen zeer puur is zorgt het voor een zeer mooi glashelder uiterlijk helaas wordt het hierdoor ook gevoelig is voor temperatuurschommelingen en daaruit volgend kristallisatie.

Wat te doen om kristallisatie tegen te gaan?

Nu je precies weet waar je op moet letten als je de fles openend deze winter. Om ervoor te zorgen dat er geen kristallisatie ontstaat is het van belang dat je de epoxyhars op een hoge plek in je schuur/woning zet met een minimumtemperatuur van 15 graden.

https://www.youtube.com/watch?v=PT5d44BA6EAMocht je er nou niet uitkomen kun je rechts onderin op de whatsapp knop drukken zodat we u kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi! Kunnen wij jouw ergens mee helpen?